Mapalaboral.org

Tens algun dubte? Escriu-nos!

Explora

Explora

Per definir el teu projecte professional i tenir més possibilitats d’accedir, mantenir i promocionar en una feina has de tenir clares un munt de coses: Què t’implicarà treballar, quines ocupacions t’interessen, quin és el teu capital de competències, quines oportunitats t’ofereix el mercat de treball i com són les feines en les que voldries i creus que podries treballar.

Aquí podràs analitzar i investigar a fons en tot allò que necessitis per avançar en la definició del teu projecte professional.

Per fer-ho pots consultar la informació, recursos i material de suport i fer les activitats que se’t proposen i/o cercar-ne pel teu compte. Recorda anar registrant les conclusions al Portafolis del Projecte Professional.

És un bon moment per pensar en tu i preguntar-te com et van les coses en general. I si contemples l'opció de treballar, t’anirà bé analitzar quins avantatges i dificultats et comportarà. Tenir el punt de partida clar t’ajudarà a definir el teu projecte professional.

Si una persona pot treballar en una feina que li agrada, que sap fer i que reuneix les condicions que desitja, les possibilitats de trobar, mantenir i prosperar a la feina són més altes. Per tant, serà bo que pensis quines són les activitats que més t’agraden i quines condicions voldries trobar en una feina.

Les competències són aquelles capacitats, habilitats, coneixements, etc. que es van desenvolupant al llarg de la vida a través de les diferents activitats que realitzes. Rescatant les experiències viscudes podràs obtenir les competències que has anat adquirint i les àrees en què pots millorar. Així començaràs a veure en quines feines encaixen millor les teves competències.

En el mercat de treball coincideix l’oferta i la demanda d’ocupació: les empreses que generen llocs de feina i els/les demandants d’ocupació que cerquen feina. Per això és important que coneguis com s’organitza, què demanen les empreses i quines són les ocupacions que ofereixen més feina. És a dir, quines oportunitats t’ofereix el mercat de treball.

Entre les ocupacions que ofereixen més possibilitats d’aconseguir feina (oportunitats), les que més t’atrauen (interessos) i aquelles per a les quals creus que tens més competències (possibilitats), hauràs de triar aquelles que consideris que poden convertir-se en un objectiu laboral i investigar-les per conèixer més a fons com són aquestes feines.